De ce să alegem cătina?

Un remediu natural pentru imunitate!

Cătina este un arbust foarte ramificat și spinos care crește în România. El se găsește cel mai des în zonele litorale și în regiunile muntoase, alcătuind uneori tufișuri destul de întinse.

Se utilizează atât în industria alimentară, cât și în silvicultură și farmacie. Cătina conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele.

În fructele coapte conținutul depășește 400–800 mg la 100 g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloză, beta-caroten, microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier și sodiu, uleiuri complexe, etc.

Cât conține?

  • substanță uscată (15-20%)
  • zaharuri (0,05-0,5%)
  • acizi organici (1,5-4%)
  • pectine (0,14-0,5)
  • polifenoli și tananți, flavonoide (1,8%)
  • celuloză (0,9%)
  • proteine (1,2%)
  • ulei deosebit de complex (8-12%)
  • β-caroten (3,5-10%)
  • microelemente ( fosfor 194,4 mg% , calciu 211,8 mg%, magneziu 186,1 mg %, potasiu 165,1%, sodiu 2,8 mg%, fier 13,84 mg%)
  • vitamine liposolubile ( vitamina A <380 mg% , vitamina E 16 mg%, vitamina K, vitamina D 20 mg%)
  • vitamine hidrosolubile ( vitamina C, vitamina P, vitamina F 8 mg% , vitamina B1-B9  360–2500 mg/100g fruct)
  • 18 amino acizi esențiali
  • acizi grași esențiali (80-90%)
Cătina ... elixirul vieții!

Datorită compoziției și prezenței vitaminelor, fructele de cătină se utilizează în prevenirea răcelilo fiind un bun remediu pentru imunitate. Infuzia de cătină este recunoscută în principal pentru efectul său asupra bolilor de ficat și lipsei de vitamine în organism. Dacă în infuzia de cătină se adaugă și câteva fructe de măceș va rezulta un ceai vitaminizant. Siropul de cătină este considerat un remediu natural deoarece ajută organismul vitaminizându-l, având în același timp și o acțiune tonică.

Datorită continutului bogat in vitamine si alte substante nutritive, catina este recunoscuta pentru numeroasele sale beneficii pentru sanatate: 

  • Îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv – acizii Omega-7 ajuta la hidratarea mucoasei din tractul digestiv si pot preveni aparitia ulcerului gastric; in acelasi timp, amelioreaza durerile si grabesc procesul de vindecare in cazul problemelor digestive.
  • Ameliorează problemele pielii – uleiul de catina este bogat in acizi grasi si protejeaza pielea impotriva razelor UV si arsurilor solare. Este si un puternic efect antiinflamator. Totodata, poate preveni aparitia altor probleme dermatologice, precum acnee, dermatita, eczeme, vergeturi sau uscarea pielii.
  • Întărește sistemul imunitar – catina este bogata in antioxidanti benefici pentru sanatatea organismului. Acestia protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi si intaresc sistemul imunitar.
  • Protejează sănătatea inimii – un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat ca un consum regulat de catina este benefic pentru sanatatea inimii si poate reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
  • Ameliorează simptomele răcelii – datorita aportului ridicat de vitamina C, catina este de mare ajutor in intarirea sistemului imunitar, prevenind si ameliorand astfel simptomele racelii.

Siropul din fructe de cătină este deosebit de valoros deoarece pastreaza proprietatile nealterate ale plantei proaspete si toate substantele active terapeutic; se administreaza cate 1 – 2 linguri inainte de mesele principale.

Dacă vă doriți o imunitate de fier și un corp sănătos, recomandăm să începeți a introduce acest remediu natural în dieta dumneavoastră. Rezultatele o să apară încă din primele zile!

Ești ceea ce mănânci!

One comment on “De ce să alegem cătina?”

  • Georg Pop

    Reply

    Unde aveti activitatea ? La cantitati de 1 litru nu aveti ? La ce cantitate puteti face discount ? Ma intereseaza sirop de brad/pin , de catina si alte citeva… eu sant in Caransebes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
X